Belgische cocktail van Afro-Rave, Britpop en Electro
Een cocktail wordt best met mate gedronken, tenzij hij wordt geserveerd met geluid van FùGù Mango, een van de spannendste bands uit de Belgische scene van dit moment. Het verhaal van de band is prachtig, doordrenkt van een bedwelmende reeks invloeden. Hun tweede album, La Maquina, is een mix van Reunionese maloya, Afro-rave, Brit-pop en electro. Allemaal met een aangeboren gevoel voor melodie, ondersteund door een pulserende productie die ons de dansvloer op stuwt.
Fùgù Mango is de pittige zoetheid van mango en het gecontroleerde gevaar van fugu. Deze ogenschijnlijke lichtheid moet serieus worden genomen, want achter de valse lucht van groovy muziek voor elegante daken, wordt al snel een echte muzikale kracht onthuld, met zang opmerkelijk op zijn plaats en een ongelooflijke verscheidenheid aan instrumenten die altijd precies goed in de mix zijn geplaatst. Een gepolijste productie (de vrucht van een ontmoeting met geluidstovenaar Jean Vanesse) die op het podium verandert in een ultra-organische, levendige en feestelijke muzikale storm. Want het is zeker voor een publiek dat het project een nog grotere vlucht neemt.
Het studiotrio nodigt de wereld uit om mee te doen: percussionist, drummer en achtergrondzangeressen vervangen de programmeurs voor een extra groove en een totaalshow waar een groot familiepubliek zich in een universum zonder grenzen bevindt, gedragen door de frisheid en energie van FùGù Mango.
De muziek en aanpak van FùGù Mango dragen, misschien onbewust, een politieke boodschap uit. Ze vertellen over de kracht van kruisbestuiving en benadrukken de gratie van mengvormen, waarbij ze ons oproepen om beter met anderen te dansen dan alleen, dat we nooit beter zijn dan samen en dat we allemaal gelijk zijn tegenover de sonische fresco's van FùGù Mango.
La Maquina is een reis, Fùgù Mango's muziek een ervaring. Je zult er ongetwijfeld van wegkomen, maar niet helemaal hetzelfde.Een cocktail drink je met mate, tenzij die mix van muzikale ingrediënten je wordt voorgeschoteld door Fùgù Mango, een van de meest opmerkelijke groepen in het Belgische muzieklandschap van vandaag. De kleurrijke achtergrond van de groep bulkt van bedwelmende ingrediënten. Het tweede album van Fùgù Mango – La Maquina – is dan ook een smaakvol recept met Réunionse maloya, afrorave, britpop en electro, ten dienste van een natuurlijke zin voor melodie in een aanstekelijk dansbaar ritme.
Fùgù Mango, oftewel de zoetzure smaak van mango en het berekende risico van fugu. Een schijnbare lichtzinnigheid om serieus te nemen, want achter de toegankelijke groovy sound schuilen een onstuitbare muzikale kracht, opmerkelijke stemmen en een verbluffende diversiteit aan instrumenten, die met een onnavolgbare timing de cocktail compleet maken. Deze gelikte productie is het resultaat van de ontmoeting met klankvirtuoos Jean Vanesse en zwelt op de planken aan tot de perfecte storm – natuurlijk, bruisend en opzwepend. Want voor een livepubliek scheert dit project pas echt hoge toppen.
De drie studiobeesten laten zich live omringen door zowat de hele wereld. Een percussionist, drummer en koor vertalen de digitale sound en geven de groove extra pit, goed voor een totaalspektakel dat het brede publiek op sleeptouw neemt in het grenzeloze, originele en energieke avontuur van Fùgù Mango.
In de muziek en visie van Fùgù Mango zit ook – bewust of niet – een politieke boodschap. De groep zet de meerwaarde van een smeltkroes aan origines en culturen in de verf, en herinnert ons eraan dat het altijd leuker is om samen te dansen, want in de aanblik van de soundscapes van Fùgù Mango zijn we allemaal gelijk.
Met La Maquina neemt Fùgù Mango ons mee op muzikaal avontuur. Na deze klankervaring is niemand nog dezelfde.