AB heeft een hart voor muziek én voor onze planeet. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in al onze beslissingen. Ook bij onze artiesten, medewerkers, publiek, commerciële partners en leveranciers willen we onze milieubewuste keuzes stimuleren.
Mobiliteit
AB motiveert haar bezoekers om het openbaar vervoer te nemen en dat werkt. Het percentage individueel vervoer (publiek) is sinds 2007 met 21% gedaald tot het niveau van 50%. MIVB en NMBS zijn belangrijke partners die ons hierin ondersteunen.
Voeding
In de backstagekeuken wordt er dagelijks vers gekookt op vraag van de artiest. De keuken is legendarisch en wordt over heel de wereld geprezen. Onze chefs werken enkel met biologische,fairtrade en duurzame producten.
In de zaal werken we met herbruikbare bekers. Er is het post-mixsysteem voor frisdrank (mix van leidingwater en siroop waardoor tonnen PMD-afval en uitstoot van transport vermeden worden) en het Aquafox-spoelsysteem voor de togen. Qua aanbod zijn er fairtrade/biologische drankjes en een wisselend Brussels bier.
Onze jaarlijkse zomerfestivals Boterhammen in het Park en Feeërieën zijn vegetarisch. Om onze festivals volledig PET-vrij te maken investeerden we samen met 9 andere Belgische festivals in het project “De Leiding” voor de aankoop van watertaps en Dopper-flessen.
Energie
AB investeert samen met eigenaar FoCI in de infrastructuur van onze gebouwen. Het onderhoud en de schoonmaak doen we op de meest duurzame manier. Schoonmaken gebeurt zonder water en met biologische producten. Onze onderhoudsploeg probeert zoveel mogelijk zelf te herstellen of te renoveren. Herinrichting van loges en kantoren gebeurt via de circulaire economie.
Naast een jaarlijkse energie-audit door de interne onderhoudsfirma gebeuren er vanuit de eigenaar haalbaarheidsstudies rond hernieuwbare energietechnieken. Zo was er al de stookplaatsrenovatie (met directe impact), het installeren van een warmtekrachtkoppeling, de implementatie van een regenwaterrecuperatie-installatie dat het publiek sanitair van water voorziet en het plaatsen van eengroendak.
AB neemt 100% groene stroom af en we volgen het verbruik van water, gas en elektriciteit van nabij op. Bijna alle showverlichting is omgeschakeld naar duurzame LED-verlichting.
Organisatie
AB motiveert haar werknemers om met het openbaar vervoer of de fiets naar het werk te komen. Om boodschappen te doen in Brussel is er de AB-fiets met aanhangwagen. Alle collega’s beschikken ook over de nodige flexibiliteit om thuis te werken.
Afval inzamelen doen we volledig gescheiden, met aandacht voor extra fracties als plastic folie. We proberen het gedeelte restafval zoveel mogelijk te verkleinen.
Oude elektronica en apparatuur worden via deelsystemen gratis aangeboden aan de culturele sector in en rond Brussel.
Op deze manier hopen we de sector, het publiek, de artiesten en crews, leveranciers, onderaannemers en bij uitbreiding heel Brussel te inspireren om samen voor duurzame initiatieven te gaan.