Ancienne Belgique is coördinator van Liveurope, een pan-Europees initiatief om het talent van morgen te steunen. Een nieuw verslag van Liveurope neemt onder de loep hoe we de volgende generatie Europese artiesten na de crisis kunnen beschermen en sterken.
Liveurope werd in 2014 in het leven geroepen met de steun van het EU-programma Creative Europe, met als doel om concertzalen te helpen hun publiek van een diverser Europees muziekprogramma te laten proeven. Via een systeem van financiële stimulansen wordt een vangnet gecreëerd voor iconische concertzalen, zodat die grotere risico’s kunnen nemen en meer opkomende artiesten kunnen boeken. In de afgelopen 7 jaar zijn bijna 3000 artiesten zijn met de steun van Liveurope op tournee kunnen gaan. Enkele van die artiesten zijn intussen klinkende namen geworden, zoals Christine and the Queens (FR), Rosalía (ES) en MØ (DK). Voor de concertzalen komt dat neer op 63% meer* optredens van opkomende Europese artiesten in vergelijking met de periode voordat ze lid werden van het platform (*vóór de coronacrisis).
“Liveurope toont ons de weg voorwaarts qua internationale uitwisseling van opkomend talent in Europa. Dit initiatief wijst ons op de kracht van concertzalen om op eigen niveau de toegevoegde waarde van het Europees project in het alledaagse leven in de verf te zetten.” Tom Bonte, algemeen directeur Ancienne Belgique (BE)
“Dankzij Liveurope kunnen fantastische zalen met bevlogen programmatoren opkomende artiesten ondersteunen. Anders hadden ze daartoe wellicht de kans niet gehad. Zij waren van levensbelang om met mijn shows een ruimer publiek te bereiken.” - popzangeres MØ (DK)
De toekomst van de muziekbranche staat op het spel
De pandemie heeft de livemuzieksector zware klappen toegebracht en de ontwikkeling van nieuw talent over de grenzen heen lamgelegd. Veel van de uitdagingen waar de sector al mee kampte, werden nog eens versterkt, zoals het probleem van de groeiende concentratie in de muziekindustrie en de afbrokkelende diversiteit in Europese live-evenementen.
Daarom heeft het platform innovatieve manieren ontwikkeld om nieuw talent over de grenzen heen te promoten, zoals residenties en een partnerprogramma met openbare radiozenders uit de European Broadcasting Union.
“De pandemie heeft ons ertoe gedwongen om de dingen anders aan te pakken, zodat artiesten nog steeds een nieuw publiek in het buitenland konden aanboren, hoewel de fysieke grenzen gesloten waren. Ik ben zo blij dat onze aanpak vruchten heeft afgeworpen en dat we meer dan 400 artiesten in de kijker konden zetten; dubbel zoveel als de zalen optredens hadden kunnen organiseren” - Elise Phamgia, coördinator Liveurope
Om de veerkrachtigheid en de diversiteit van het muzieklandschap te bevorderen, moeten de EU-subsidieprogramma’s zich richten op de mobiliteit van artiesten, met oog voor de unieke rol die concertzalen in dat opzicht kunnen spelen
Lees hier meer over het verslag: impact.liveurope.eu