Haar brief was even ontwapenend als oprecht. Haar papa was destijds zo’n grote fan van de Turkse protestzangeres Selda – inmiddels 70 – dat hij besloot zijn dochter naar haar te noemen. En dus vroeg de Belgische Selda of ze na het AB-concert (24.05.2018) haar idool mocht ontmoeten. Met andere woorden: Selda meets Selda!
Kurt Overbergh: “Selda, waarom heeft je vader je naar Selda genoemd?”
Selda Oru:“In 1980 was er een politieke 'breuk' in haar leven. Uit respect heeft mijn vader mij naar haar genoemd. Ze is een sterke vrouw! Veel van haar liedjes bevatten sterke sociale kritiek op de politiek en ze heeft altijd de armen en de werkende klasse willen beschermen. Haar liedjes hebben heel veel inhoud, puurheid, echtheid en waarheid. Ze tovert met woorden, gecombineerd met muziek en haar krachtige stem maakt het helemaal af.”
Kurt: “Was de muziek van Selda vaak te horen thuis?”
Selda: “Vroeger waren er hier geen Turkse zenders en bestonden geen winkels waar je Turkse muziek kon kopen. Pas nadat TRT (de eerste Turkse zender in België) en de antenne hun intrede deden, konden we af en toe Selda zien en horen. Met de komst van het internet heb ik Selda echt kunnen ontdekken. Thuis zong ik vaak haar liedjes mee, of dat probeerde ik toch.”
Kurt: “Op welke leeftijd leerde je de muziek van Selda écht kennen en begon ze iets te betekenen voor jou?”
Selda: “Ik denk dat ik zo'n 15 jaar was toen ik hoorde dat ik naar haar vernoemd was, toen ben ik haar muziek beginnen opzoeken. Pas later besefte ik wie Selda echt is en waar ze voor staat en opkomt.”
Kurt: “Is Selda een even grote heldin voor jou als voor je vader?”
Selda: “In de jaren 1980 - en nu nog steeds - was Selda niet enkel een heldin voor mijn vader, maar een grote heldin voor alle mensen die dezelfde ideologie hadden en hebben.”
Kurt: “Wat betekende de ontmoeting voor jou?”
Selda: “Haar in levende lijve zien en met haar praten was onvoorstelbaar. ik heb er nog altijd geen woorden voor. Ze is altijd een heldin geweest en zal altijd een heldin blijven in mijn hart. Een vrouw die opkomt en vecht voor haar mening en ondanks alles nooit opgeeft.”