In een reeks lezingen buigen KU Leuven en AB zich over maatschappelijke uitdagingen en gaan ze op zoek naar mogelijkheden in de muziekscene en het nachtleven.
Op 27 november zoeken we in AB Club een antwoord op de vraag ‘How to tackle transgressive behaviour in the music industry?’ met een panel van experts die hard werken om de muziekindustrie en het nachtleven veiliger en inclusiever te maken.
Er is al veel onderzoek gedaan naar en data verzameld over grensoverschrijdend gedrag in clubs en bars of tijdens concerten en festivals. De realiteit is vaak nog ernstiger dan de cijfers doen vermoeden. Wat moeten we eigenlijk doen om die plekken voor iedereen leuk en veilig te maken?
De moderator van deze talk is Michèle Cuvelier. Zij gaat in gesprek met Eric Cyuzuzo, Maïté Meeûs, Anja De Geyter en Caroline Bastiaensen. Het gesprek wordt gevoerd in het Engels.
Ontdek het panel
Eric Cyuzuzo
Eric Cyuzuzo is een socio-cultureel werker die multidisciplinaire evenementen programmeert, cureert en produceert (voornamelijk concerten & parties, maar ook gesprekken & presentaties, screenings en tentoonstellingen, participatieve workshops) binnen Belgische en buitenlandse culturele instellingen, in vaste functies, momenteel voor VK Concerts (@VKvaartkapoen, 2023-...) en Kunstenfestivaldesarts (@kunstenfestivaldesarts, 2019-...), of als freelancer op uitnodiging.
Naast zijn resoluut sociopolitiek geëngageerd werk binnen de culturele instellingen die hem tewerkstellen of uitnodigen, is Eric ook een schepper van socioculturele gemeenschapsruimtes, betrokken bij verschillende Brusselse grassroots initiatieven en platformen in België die de geschiedenis en het verhaal van zwarte mensen in hun kruisende identiteiten willen belichten: hij is momenteel de algemene coördinator van Black History Month Belgium (@BHMbelgium, 2020-. ...) en is medeoprichter en coördinator van het collectief Som•m•e Of Us (@somme.of.us, 2023-...).
Maïté Meeûs
lanceerde op slechts 23-jarige leeftijd de beweging 'Balance Ton Bar', die gericht is op het blootleggen van het verontrustende fenomeen van seksueel geweld onder invloed van drugs. Ze zette zich volledig in voor deze beweging, die inmiddels in meer dan 50 steden wereldwijd is doorgedrongen. Haar activisme trok aanzienlijke aandacht van zowel politieke als mediakanalen, wat leidde tot belangrijke veranderingen, zoals de hervorming van het Belgische strafrecht rondom seksueel geweld.
Als erkenning voor haar inzet voor slachtoffers van geweld ontving Maïté in april 2022 de Amnesty International Youth Human Rights Prize. Daarnaast is Maïté oprichter van Artémise, een non-profitorganisatie die zich richt op het ondersteunen van de meest kwetsbare overlevenden van seksueel geweld, waaronder zowel kinderen als volwassenen.
Anja De Geyter
is sinds 2010 fulltime in dienst bij Pukkelpop, waar ze verantwoordelijk is voor Customer Care en Customer Experience, zowel voor de coördinatie van buurtinitiatieven onder de rol van Buren PKP als voor senior copywriting. Daarnaast maakt ze deel uit van de We Care A Lot-werkgroep en functioneert ze als allround troubleshooter om op diverse terreinen ondersteuning te bieden en oplossingen te creëren.
Caroline Bastiaensen
is sinds 2018 werkzaam aan de KU Leuven. Haar doctoraatsonderzoek richt zich op grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer in de erg brede zin van het woord: agressie, pesten, discriminatie, seksueel grensoverschrijdend gedrag, sociale uitsluiting, toxisch leiderschap,... Ze focust specifiek op wanneer, waarom en hoe collega’s reageren op het waarnemen van zulke gedragingen op de werkvloer. Daarnaast geeft ze ook les in verschillende opleidingen en verzorgt ze gastsessies aan de KU Leuven en daarbuiten. Buiten de universiteit is Caroline ook te vinden als freelancer in de evenementen- en festivalsector. Als preventieadviseur en veiligheidscoördinator focust ze daar voornamelijk op alles wat met veiligheid te maken heeft en vervult daarbij regelmatig rollen binnen het dispatching- en crisiscentrum op grotere events.
Moderator Michèle Cuvelier
is een taalbeest. Of je haar voor een tv-camera zet, in de radiostudio gooit of een podcast laat maken: hier komt een golf van spitsvondigheid en présence. Afgestudeerd als master Woordkunst aan Herman Teirlinck, begon ze in 2015 taal te combineren met haar tweede passie: muziek. Op Studio Brussel presenteerde ze o.a. De Ochtendshow, De Warmste Week en sinds dit jaar het muziekbelevingsprogramma Radar. Ze maakte ook de bekroonde podcast Hey Paul. Ze verschijnt daarnaast op je scherm als vaste presentatrice van de jaarlijkse muziektalkshow De Tijdloze op Canvas en als gezicht van Rock Werchter en Pukkelpop voor de live-uitzendingen, eveneens op Canvas. Met stemmenwerk en podiumhosting is haar takenpakket compleet.