Boeiende uiteenzettingen over 'klassieke muziek'.
Klassieke muziek is saai. Klassieke muziek is voor oude mensen. Klassieke muziek is voor snobs.âŠ.dit zijn slechts enkele van de vele clichĂ©s die over klassieke muziek bestaan.
Omdat we denken dat de wereld van de klassieke muziek erg boeiend is en voor velen van ons een grote onbekende, starten we met een lezingenreeks rond klassieke muziek waarin Sander De Keere (Klara) ons wegwijs zal maken in de boeiende wereld van âde geschoolde muziek die voortgebracht is door, of geworteld is in, de westerse kerkelijke en wereldlijke muziektraditiesâ (Wikipedia)
Toegang is gratis, we starten telkens om 20u (deuren 19u30) en elke lezing duurt +-75min.
De lezingen worden in het Nederlands gebracht en behandelt telkens een ander onderwerp:
- Dinsdag 6 februari: Minimal Music .
Waarom is minimal music ontstaan? Wat zijn de belangrijkste ingrediënten? Hoe is minimal music geëvolueerd? En zijn Erik Satie en John Cage dan ook minimal music?
- Maadag 11 maart: Het belang van het orgel in de klassieke muziek
Geen klassieke muziek zonder orgel. Bach. Mozart. Beethoven. Ze kregen allemaal een opleiding als organist en voelden het hele instrument daveren door hun handen en voeten.Â
- Dinsdag 2 april: Neoklassieke muziek
Hoe klassiek is neoklassieke muziek? Synthesizers hebben beide genres alleszins gemeenschappelijk, want elektronische instrumenten bestaan al meer dan 100 jaar. Bij neoklassieke muziek staan Nils Frahm, Ălafur Arnalds en Max Richter hoog in het lijstje.
- Maandag 6 mei: het belang van de ruimte waarin (klassieke) muziek gespeeld, gecomponeerd en beluisterd wordt.
âDo we all make things with a venue, a context, in mind?â David Byrne, frontman van Talking Heads, stelde zichzelf die vraag tijdens een TED-talk. Muziek wordt in grote mate bepaald door de plek waar ze ontstaat. Wie naar Abbey Road gaat, komt terug met de klank van de studio op de plaat.
Meer info en inschrijvingen vind je hier.