Met Faces of AB wandelen we even binnen in het leven van een AB-gezicht. Voor deze editie gingen we op pad met niemand minder dan Katie De Buck!
Als je een schaterlach hoort vanuit de backstage-keuken van AB, is de kans groot dat die van Katie De Buck komt (jawel, nichtje van de in 2014 overleden Gentse kunstenaar Walter De Buck). Sinds 2017 staat ze ongeveer 3 dagen per week tussen de pruttelende potten in onze bekende keuken, alwaar de dampen van haar geheime brouwsels je doen saliveren en watertanden. Eerst deed ze dat samen met onze collega Marie-José, die ze leerde kennen via een commune in Sint-Martens-Latem. Daar belandde ze op haar 15de. Haar inmiddels overleden moeder had toen een nieuwe man leren kennen in Cadzand, en daarom moest Katie Brussel velaten. Maar met die nieuwe man communiceren lukte niet, en na een paar verwoede pogingen besloot ze om er alleen op uit te trekken. Naar de commune dus, waar in die tijd al vegetarisch gekookt werd en waar de bewoners hun eigen groenten kweekten. “Die mensen kwamen van overal ter wereld en werkten samen om de boel draaiende te houden.”
Nadien kwam ze in Het Pand terecht, in het Patershol. “Dat was ook iets heel speciaal, ook een soort commune met ieder z’n eigen kot.” Maar eigenlijk was koken de rode draad in haar leven, daarom ging ze nadien ook cursussen volgen.
Een fooi van The Lemonheads
En nu staat ze dus in de backstage-keuken van AB, waar ze sinds kort wordt bijgestaan door haar zoon Arnaud. “Nee, hij is niet vernoemd naar Le Plus Beau zoals zijn T-shirt doet vermoeden, het is Arnaud, op z’n Frans tu sais… .” Ze voelt zich hier thuis, vooral door het multiculturele aspect, en omdat ze creatief kan zijn in haar keuken. “De artiesten zijn echt dankbare mensen, een paar maand geleden kreeg ik nog een fooi van The Lemonheads. Ik wilde dat eigenlijk helemaal niet en ik wist niet goed wat ik ermee moest doen, maar ze stonden erop. Veel artiesten zijn gewoon blij met het ruime aanbod verse gerechten, dat krijg je niet zomaar overal. Ik ben eigenlijk vooral heel blij om hier te mogen werken, het is een privilege."
De jongere generatie artiesten kent Katie minder goed. “Tijdens het koken luister ik vooral naar mijn playlist met muziek uit de jaren ’70 zoals Earth Wind & Fire en Claude François. Poetsen doe ik wel graag op Rihanna. Mijn jonge medewerkers luisteren graag naar boem boem boem muziek, maar dat past niet bij het eten.”
Binnen enkele weken staat Ziggy Marley op het podium. “Ik heb stress en weet niet waarom (lacht).” Vermoedelijk zit daddy Bob er voor iets tussen. Het gebeurt ook wel dat er dingen op de rider staan die ze niet kent en dus moet opzoeken. “Onlangs stond er geen interpunctie tussen het woord dieet en een naam. Ik dacht dus dat het om een specifiek dieet ging (en niet over een naam) maar ik vond er nergens iets over (lacht)."
Vers fruit
Voor jonge en voor haar minder bekende gezichten koken, zorgt ook soms voor verrassingen. “Er was eens een meisje dat bijna heel de pot met vers fruit leeg at. Ik dacht bij mezelf, ik moet misschien toch iets gaan zeggen want misschien blijft er niets over voor de andere mensen. Nadien zag ik haar op het podium staan, het was de frontvrouw van de band (lacht), gelukkig had ik er uiteindelijk niets van gezegd.”
Er zat ook eens een indrukwekkende groep Noren aan tafel. “Allemaal mannen met lange baarden die simultaan het vlees van de kippenbotjes aan het peuzelen waren. Ik dacht dat ze het niet geweldig lekker vonden, maar ik heb nadien wel complimenten gekregen.”
Over haar activiteiten tijdens de voorbije corona-periode kan Katie kort zijn. “Ik ben ik thuisgebleven, 10 kg bijgekomen, gestopt met roken en heb veel nagedacht.”
En toen piepte de oven en moest Katie weer verder. Het leven in de backstage-keuken staat niet stil.