1917. Dat was de datum dat officieel de eerste jazzplaat ter wereld verscheen. Om precies te zijn: deze was van de hand van het blanke gezelschap The Original Dixieland Jass Band (jawel, toen schreef men jazz nog met een dubbele ss). (De zwarte) cornetspeler Freddie Keppard had de eerste kunnen zijn en zou er bovendien 25 $ voor gekregen kunnen hebben. Maar zijn reactie: "Twenty-Five dollars? I drink that much gin in a day!". Maar bovenal weigerde hij zijn āsongsā op te nemen omdat hij schrik had dat zijn muziek dan zou nagespeeld kunnen wordenā¦
Yep, zo leerzaam waren ook de FeeĆ«rieĆ«n, dag 2. De Nederlander Blue Flamingo presenteerde tussen het mixen van zijn platen door vaak leerzame tips (āals ik mijn hand opsteek, dan hoor je Louis Armstrong invallenā). Yep, het was gisteren een les in 91 jaar jazzmuziek.
Blue Flamingo is het alterego van de illustere onbekende Ziya Ertekin die als levensmissie het verzamelen van 78 toerenplaten heeft. Joe Bussard deed het hem al voor (google zijn naam maar eens of check het mooie verhaal www.bluesworld.com/bussard.html), maar Blue Flamingo neemt de fakkel mooi en volwaardig over.
Het was een streling voor het oog om zijn dj-set te zien (het publiek kwam ook mooi rond hem staan). Gracieus 78 toeren platen draaien op slechts Ć©Ć©n platendraaier. Mixen? U bedoelt? Het heerlijke gekraak en de 15 seconden stilte tussen twee platen hoorden er gewoon bij. Het FeeĆ«rieĆ«n publiek keek ademloos toe. Stef Kamil Carlens is fan en voor zijn curatorschap dit najaar te AB zal hij ook paraat zijn. En check zijn mixalbum ā78 r.p.m.ā alvast uit.
Nog meer jazz maar dan met een timewarp richting ā08: het PIERRE ANCKAERT TRIO. Hun debuut āCandideā verscheen helaas geruisloos dit voorjaar (een schande!). En dat is jammer, want deze straffe plaat dient door een zo groot mogelijk publiek ontdekt te worden. U bent fan van Jef Neve, Brad Mehldau en Ruben Gonzalez? Dan is Pierre Anckaert uw ding.
Nadien nog meer jazz met nog meer andere invloeden: van klezmer tot cabaret. Bord Du Nord klonk als een nachtelijke soundtrack bij die hemelse stad: Parijs. Kortom: perfect FeeĆ«rieĆ«n-waar. Jazz anno ā08? Jawel, het genre is nog steeds monter en fris! De honderd halen die ie zeker.
Op naar avond 3, richting Scandinaviƫ