Ancienne Belgique wordt opnieuw gelabeld als Ecodynamische Onderneming door Leefmilieu Brussel. Net zoals in 2014 krijgen we het maximum van 3 sterren, wat wil zeggen dat de duurzaamheidsaccenten die organisatorisch worden doorgevoerd het gewenste resultaat opleveren.
Deze week deel 2 over voeding en energie in AB!
Voeding
AB Café & Resto schakelden over naar meer streek-en seizoensproducten van biologische oorsprong uit een gezonde bodem. Wat oorspronkelijk donderdag veggiedag was, evolueerde naar een permanent groot aanbod van vegetarische gerechten en het schrappen van rood vlees en tonijn van het menu. Wat we eten heeft een enorme invloed op het milieu, de wereldwijde veehouderij is volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN verantwoordelijk voor 14,5 procent van alle uitstoot van broeikasgassen. Dat is evenveel als alle transport bij elkaar. Een kwart van het wereldwijde watergebruik gaat naar de productie van dierlijke producten.
In de backstagekeuken wordt er dagelijks vers gekookt op vraag van de artiest. De keuken is legendarisch en wordt over heel de wereld geprezen, doch ook hier leggen we onze biologische en duurzame accenten door zoveel mogelijk bio en fairtrade te gebruiken. Ook naar restverwerking doen we heel wat, door kleine porties aan te bieden, te koken met gerecupereerde voedingsproducten en door het GFT-afval te laten opeten door onze stadskippen (op het dak).
Op het gebied van drank zijn er de herbruikbare bekers (in 2002 was AB een van de eerste organisaties die hier gebruik van maakte), het post-mixsysteem voor frisdrank (mix van leidingwater en siroop waardoor tonnen PMD-afval en uitstoot van transport vermeden zijn) en het Aquafox-spoelsysteem voor de togen. Qua aanbod zijn er de fairtrade/biologische drankjes en een wisselend Brussels bier.
Tijdens onze jaarlijkse zomerfestivals Boterhammen in het Park en Feeërieën serveerden onze koks zowel op het festivalterrein als in de backstage uitsluitend vegetarische gerechten. Om onze festivals volledig PET vrij te maken investeerden we samen met 9 andere Belgische festivals in het project “De Leiding” voor de aankoop van watertaps en Dopper flessen.
Energie
Infrastructureel investeert AB samen met eigenaar FoCI (fonds voor culturele infrastructuur van de Vlaamse overheid, departement Cultuur) heel wat in het bekende en drukbezochte gebouw aan de Anspachlaan 110. Zo’n 320.000 (betalende) bezoekers mochten we in 2018 verwelkomen. Dit wil zeggen dat het gebouw zeer intensief gebruikt wordt, en dat er zelden momenten van rust zijn. Het onderhoud en de schoonmaak van het gebouw doen we op de meest duurzame manier; schoonmaken gebeurt zonder water, biologisch ipv chemisch. Naar onderhoud toe proberen we zoveel mogelijk te herstellen, te renoveren/refurbishen en bv schilderen met verf van biologische oorsprong. Herinrichting van loges en kantoren gebeurt volgens de principes van circulaire economie, waarbij het af te voeren meubilair/materiaal (afval) als grondstof dienen voor de nieuwe producten. We mikken voor minstens 75% refurbish bij dergelijke herinrichtingen.
Naast een jaarlijkse energieaudit door de interne onderhoudsfirma gebeuren er vanuit de eigenaar haalbaarheidsstudies rond hernieuwbare energietechnieken, want in het verleden geleid heeft tot een stookplaatsrenovatie (met directe impact , het installeren van een warmtekrachtkoppeling, de implementatie van een regenwaterrecuperatieinstallatie voor de voeding van het publiek sanitair, het plaatsen van een groendak (naast de bijenkasten op het dak). We blijven bekijken of het haalbaar is (naar investering, naar terugverdientijd en naar potentieel op te wekken energie) om PV-cellen (zonnepanelen) op het dak van AB te plaatsen.
Verder neemt AB 100% groene stroom af, volgens we het verbruik van water, gas en elektriciteit van kortbij op door een uitgebreid telemetriesysteem en bekijken we de volledige relighting van de architecturale verlichting van het gebouw (show-verlichting is bijna allemaal al omgeschakeld naar duurzame LED-verlichting) en plaatsen we bewegingsdetectoren in plaats van schakelaars om geen licht te laten branden waar nodig.