Tijdens het weekend van vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 november 2010 vindt in Brussel in samenwerking met een resem Brusselse concerthuizen en clubs de eerste editie van een nieuw stadsfestival plaats: Autumn Falls. De uitvalsbasis is AB, Le Botanique alsook het Koninklijk Circus. Ook andere clubs en café’s zullen zich aansluiten bij dit initiatief. De programmatie oogt ambitieus, waarin de combinatie van headliners en jonge ontdekkingen de muziekliefhebber de kans geeft om muzikaal verrast te worden, zonder daarbij ten onder te gaan aan overdaad.
De eerste worp namen oogt alvast indrukwekkend:
LAMBCHOP (usa) performing ‘is a woman’ - BEACH HOUSE (usa) - BLITZEN TRAPPER (usa) - CARIBOU (can) - ÓLAFUR ARNALDS (ice) - PETER BRODERICK (us)
Opgelet: voor dit festival zijn er tevens combitickets te koop. Hiervan worden er slechts 100 in verkoop gezet.
Koop tickets via www.botanique.be
ÓLAFUR ARNALDS
Een van de mooiste ontdekkingen uit Ijsland van de jongste jaren is ongetwijfeld twintiger Ólafur Arnalds. Naast multi-instrumentalist bij My Summer As A Salvation Soldier en 1Z2 van het minimale technoproject Kiasmos, schrijft Arnalds zijn eigen epische muziek, aangevuld met strijkers, elektronica en piano. Zijn oorstrelend debuut ’Eulogy for Evolution’ (‘07) werd geprezen door de internationale pers en zijn EP ‘Variations Of Static¹ (‘08) is een meer dan volwaardige opvolger. "In '09 schreef hij de score voor het gelijknamige stuk ’Dyad 1909’ van choreograaf Wayne McGregor en in 2010 verscheen de opvolger '... and they have escaped the weight of darkness'". Sigur Rós is alvast fan en nam hem reeds mee op tour. Een must voor fans van Ludovico Einaudi, Max Richter en Jóhann Jóhannsson.
PETER BRODERICK
De kans is niet gering dat er ergens in de al dan niet digitale platencollectie van de smaakvolle luisteraar een mooie partij van de Amerikaan Peter Broderick te bespeuren valt. Deze 23-jarige instrumentale duizendpoot heeft zijn intrede in de muziekwereld voornamelijk afgedwongen door te fungeren als degelijke sessiemuzikant, zoals dat vaker gebeurde in the good old days. Zo kan je hem terughoren op platen van ondermeer M. Ward, She And Him of Dolorean. En misschien heb je hem ook wel gespot op het podium aan de zijde van pakweg Horse Feathers, Laura Gibson of Efterklang. Maar waarom wij Broderick per se wilden hebben was omwille van zijn zeer divers en telkens sterk en ontroerend eigen werk. Dat kan variëren van puur instrumentale pianostukken (zoals op het minialbum ‘Docile’), knap georkestreerde strijkermuziek (zoals op het orkestrale conceptalbum ‘Float’) tot intieme akoestische singersongwritermuziek (zoals op de folkplaat ‘Home’). Met andere woorden: absolute aanrader!
MENOMENA
Eén van de redenen om Menomena live te zien dat je te weten wil komen of ze eindelijk gaan toegeven dat hun naam afgeleid is van de legendarische Muppetsshowsketch (wij zijn sowieso zeker van wel). Maar waarschijnlijker is dat je gefascineerd bent door hun schijnbaar moeiteloze reproductie van hun sterk georkestreerde opnames, constant van instrumenten wisselend en MIDI samples activerend, zonder ook maar enig beroep te doen op meelopende backingsporen. Toegegeven, hun laatste album 'Mines' bevat vergeleken met hun vorige twee wat minder van die hyperactieve creativiteit maar hierdoor wordt tegelijk het pad geopend naar een meer evenwichtige en volwassen sound waarmee ze toegang kunnen krijgen tot een iets diverser publiek.
NIVE NILSEN AND THE DEER CHILDREN
Wat spreekt er meer tot de verbeelding dan een rasechte eskimovrouw uit Groenland? Deze singer-songwriter uit de hoofdstad Nuuk bracht haar debuutalbum ‘Nive Sings!’ uit in het begin van de zomer op haar eigen label Tuttu Recordings, enkel voor Groenland. De hulp die ze kreeg bij het realiseren van dit debuut is niet van de minste. Het werd opgenomen in Bristol onder het goedkeurend oog van John Parrish, waarnaast ook een deel werd opgenomen in Montreal met Alain Auger en verder nog in San Francisco, Tucson, op haar zolder in Groenland en, jawel, ook in België! John Parrish verschijnt zelf ook op het album langs Howe Gelb (Giant Sand), Patrick Carney (Black Keys), Eric Craven (Godspeed You! Black Emperor), Matt Bauer (Alela Diane), Auger en Arlen Thompson (Wolf Parade), en het lijstje gaat zo nog even voort. De muziek schreef ze volledig zelf. De arrangements werden door haar bandlid ‘Cowboy Jan’ verder uitgewerkt. De sferen van het album bevinden zich ergens tussen koffie, insecten, spoken, jongens en stoute rendieren. En er zijn ook ukeleles, sneeuwliedjes en Eskimo’s. Yay!
SHUGO TOKUMARU
Toen een welbekend computermerk TOKUMARU's song 'Rum Hee' aan één van zijn reclamefilmpjes koppelde in 2009, resulteerde dit in Tokumaru's eerste top 100 release in de States. Op het Europese vasteland daarentegen is Shugo Tokumaru minder bekend. Zijnde singer-songwriter en multi-instrumenstalist (geruchten doen de ronde dat deze jongeman over de 100 instrumenten kan vervoeren), brengt hij nochtans alom mensen in zielsverrukking. Ook het lijstje 'Played with' is niet van de minste: o.a. Jim O'Rourke, M.Ward, Animal Collective, DeerHoof, Xiu Xiu, Damo Suzuki (ex-CAN), Mt.Eerie, Howe Gelb, Tyondai Braxton (Battles) en ga zo nog maar even door, deelden met hem een podium ergens op deze aardkluit. Reden genoeg om dit muzikaal vernuft live aan de instrumenten te zien met zijn mix van arpeggio pop, klassieke jazz en Beatles-invloeden gekruid met een Japanse toets.