60 jaar op de planken: Feest!
Niemand zegt het beter dan Van Veen zelf:
Feestelijk
âHoelang staat u op het toneel?â vroeg iemand van een schoolkrant mij laatst.
âIk denk zoân zestig jaarâ was mijn antwoord.
Heb het daarna opgezocht. Klopte.
In 1964 kon je ons al huren voor feesten, partijen, kerk, rouwdiensten en optochten onder het motto: U vraagt, wij spelen.
In datzelfde jaar maakten de pianist Laurens van Rooijen en ik ook onze eerste voorstelling.
âAls er iets te vieren is, vier hetâ zei mijn vader.
Dat gaan we dus doen. Tijdens onze aanstaande âverjaardagsâvoorstellingen zullen we spelen, vertellen en zingen over ons leven, verlangens, gevoelens, herinneringen, flaters,
kijken, lachen, traantjes pinken over wat gebeurt en dansen wat we nog dansen kunnen.
Spelen mee: Kees Dijkstra, Jannemien Cnossen, Lieke Meijers, Ophelia Vander Beken en Edith Leerkes
Vrolijke groet,
Herman van Veen.
Herman van Veen (1945) groeide op in Utrecht waar hij ook het conservatorium bezocht. In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het soloprogramma âHarlekijnâ, (Niemands knecht, niemands baas). Sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond. Van zijn hand verschenen zoân honderdtachtig cdâs, een tachtigtal boeken, twee dozijn toneelstukken en een boel schilderijen. Voor zowel zijn artistiek als humanitair werk kreeg hij dikwijls bloemen. Zo is hij onder andere drager van het Verdienstkreuz am Band des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Ridder in de Orde van Oranje Nassau en die van de Nederlandse Leeuw en heeft hij een Eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel. Van de Club van Budapest ontving hij de Planetary Consciousness Award. In Frankrijk Le Grand Prix de lâAcadĂ©mie Charles Cros de LittĂ©rature Musicale. In 2021 ontving hij in Duitsland de Joachim Ringelnatz Literatur Preis. Van theater CarrĂ© in Amsterdam kreeg hij in januari 2024 - ter gelegenheid van zijn 600ste voorstelling aldaar - de sleutel, 600 ballonnen en een nieuwe badjas. Herman is vader van vier kinderen, grootvader van drie kleinkinderen en stiefvader van weeseend Alfred Jodocus Kwak en Anne de Poes.
In de pers
NRC: Betoverend. Als hij op zijn rode sokken danst en speelt zie je geen bijna-tachtiger, maar een kind. Hij blijft een fenomeen.Theaterkrant: Een hilarische, ontroerende en gedenkwaardige avond. Zijn show is een veelzijdige combinatie van klassiek variĂ©tĂ©, nieuwe liedjes met hedendaagse themaâs en fantastische muziek.
Terug van nooit weggeweest, markant en dynamisch - Dagblad van het Noorden