Unieke & enige Europese show van de inmiddels 70-jarige Turkse volksheldin Selda
In mei ‘18 is het exact een halve eeuw geleden dat de woelige studentenrevoltes zich in Parijs over heel Europa verspreidden.AB speelt daarop in en trekt de kaart van protestmuziek. Het huidige sociale en politieke klimaat is hier jammer genoeg de ‘gedroomde’ voedingsbodem voor.
AB verdiept zich in The Sound Of Protest en laat de stem van Turkse sociale protestsongs, Londense grime, de roep naar (muzikale) grenze(n)loosheid, de Black Lives Matter-beweging en punkiconen volop weerklinken.
TURKSE PSYCHEDELICA? PINK FLOYD OP SAZ!
Sinds een tijdje het jongste snoepje van de indiescène: Turkse psychedelica. Labels als Finders Keepers zorgen voor een revitalisering van het erfgoed door een constante stroom Turkse reissues, volksheldin Selda Bağcan wordt op grote schaal herontdekt en hedendaagse acts als Gaye Su Akyol, Derya Yildirim, BaBa ZuLa en Altin Gün omarmen deze stijl volop. Allen refereren ze naar de hoogdagen van de Turkse psychedelica uit de jaren ’60-’70, toen Anatolische rock/folk fusioneerde met Westerse rock ’n roll. Artiesten als Erkin Koray (vaak gesampled door Gonjasufi), Ersen, Bariș Manço, Selda Bağcan of Cem Karaca, waren dé Turkse helden van die tijd die bovendien vaak politieke activisten waren. Tijd om de poorten van het genre te openen...
21u00 (AB Flex)
SELDA BAĞCAN & BOOM PAM
Wij zagen Selda Bağcan – die overigens 70 wordt dit jaar – schitteren op Le Guess Who? (’14) en Primavera (’16) en begrepen meteen waarom St. Vincent, Elijah Wood, Antony Hegarty, 2manydj’s, Mos Def en tUnE-yArDs al jaren met haar dweepten. (Nog steeds) een pracht van een stem, stuwende songs en een Israëlische backing band - Boom Pam – die op het scherpst van de snede speelt.
Veel van haar songs dragen een sociaal-politieke boodschap met zich mee, wat haar enorm populair maakte bij de linkse activisten tijdens de politiek gepolariseerde jaren ’70. Na de Turkse staatsgreep in 1980 werd ze vervolgd door het militaire regime en belandde ze de jaren daarop drie maal (!) in de gevangenis. Zelfs haar paspoort werd haar ontnomen. Zo kon ze tot in ’87 niet in het buitenland optreden.
In ’93 bracht ze de single ‘Uğurlar Olsun’ (‘Farewell’) uit, een weeklacht voor de vermoorde onderzoeksjournalist Uğur Mumcu. De song werd het symbool voor de politieke turbulenties van de jaren ’90. Ook met de Gezi Park-protesten in ’13 toonde Selda zich solidair.
Klaar voor een muzikale (her)ontdekking van wereldformaat?
19u45 (AB Flex)
DERYA YILDIRIM & GRUP ŞIMŞEK (Turk./D/Uk/Fr.)
Bij het aanhoren van Yildirims stem duurt het slechts luttele seconden vooraleer je ziel gewillig is ingepakt. Deze zangeres/multi-instrumentaliste beschikt namelijk over een unieke stem die zowel melancholie als verlangen vertolkt. Muzikaal wordt ze begeleid door Grup Şimşek die uitblinkt in hypnotiserende Anatolische psych-pop. Zeg maar: een zalvende mix van Turkse folk, grooves en psychedelica.
Naast eigen composities vertolkt Derya Yildirim tevens parels van landgenoten als Selda, rockpionier Barış Manço, Moğollar (founding fathers van de Turkse folk rock) en de Turkse dichter Nazım Hikmet. Hun passage op de Feeërieën afgelopen jaar was er alvast één om in te kaderen.
Klaar voor een hemels muzikale ontdekking?
22u30 (AB Club)
GAYE SU AKYOL
Haar muziek is zowel beïnvloed door haar Turkse roots – Gaye is grote fan van Selda - als door Joy Division, Nick Cave en surf. Haar tweede album ‘Hologram Ĭmparatorluğu’ (via het superbe Glitterbeat) wil ze niet meteen als politiek pamflet bestempelen. Maar wie goed luistert, hoort meer dan gevatte kritiek aan het adres van het hedendaagse Turkse regime. Hun shows – op Gaye na dragen alle muzikanten maskers – zijn zowel meeslepend als bezwerend.
Muziekblog Louder Than War kon hun enthousiasme nauwelijks onderdrukken: “Haunting and rich vocals’ ... “It’s a real boiling pot of East meets West” … “A bit of Patrick Watson if he were on a trip to Turkey intentionally writing Eastern infused tunes” ... “Wonderful stuff.”
DJ DRIFTBUI plays Turkish psychedelica
Antwerpse DJ met Turkse roots die reeds met Andy Votel (Finders Keepers) en Omar Souleyman het podium deelde. Hij neemt u mee naar de heerlijke sound van de jaren ’70 in Anatolië.
Check alvast zijn superbe mixtape uit: https://www.mixcloud.com/Driftbui/anatolian-express-vol-1/
Klaar voor een bezwerende muzikale ontdekking?
In samenwerking met De Centrale.