The good stuff growing between the toes of our music scene
Gratis voor Subbacultcha leden !
Timings:
'The mainstream comes to you, but you have to go to the underground!' - Frank Zappa
Een nieuw jaar, nieuwe muziek? Het klinkt haast als een ongelukkige omschrijving voor een Spotify-playlist. De tijd vliegt voorbij. Misschien ben je binnenkort wel op zoek naar enkele nieuwe pareltjes om de laatste kerst- en nieuwjaarskaters mee door te spoelen. Dan ben je bij ons aan het goede adres! Om de twee jaar organiseren Subbacultcha en Ancienne Belgique in januari The Sound of the Belgian Underground.
Subbacultcha, het onafhankelijke platform in de marge van de alternatieve muziek en kunst, staat in het teken van de niche en schotelt zijn leden een uitgekiend programma voor, naast een magazine en een hele lading onlinecontent.
Op 26 januari 2020 richten we voor de vierde keer de schijnwerper op wat zich doorgaans onopgemerkt in de undergroundscene afspeelt. Subbacultcha en Ancienne Belgique stellen negen acts voor van eigen bodem, die artistieke vrijheid boven een breed publiek plaatsen.
Partners
Partners is de audiovisuele handdruk van Femke Fredrix en James de Graef. Faust, genoemd naar hun kat, was hun eerste release en verkende de dynamiek tussen mens en dier. In het nieuwe album City of Freaks graaft Partners naar wie we echt zijn wanneer de zon onder gaat en onze maskers afvallen. Ze zijn bang in het donker, en misschien ben jij dat beter ook.
Grid Ravage (Yves De Mey trio)
Synthesizerspeler en geluidstechnicus Yves De Mey is sinds de jaren 90 aan de slag onder uiteenlopende bijnamen. Destijds was hij actief als drum-’n-bassproducer. Hij verdiept zich ook in experimentele elektronische muziek, maakt geluidsinstallaties, performances en films, én runt een eigen label. Het resultaat van zijn recente technoproject Grey Branches kan ‘niet-functioneel’ worden genoemd, een adjectief dat zeker niet op De Mey zelf van toepassing is.
Old Painless
Old Painless inspireerde zich voor zijn naam op het vuurwapen van sergeant Blain Cooper uit de sciencefictionserie The Predator. Hij houdt er echter ook van op de foto te staan met schattige geitenlammetjes. Zijn noise-hop lijkt wat op Yami-kawaii, de Japanse ‘gothic-cute’ modestijl: het kan even donker en brutaal zijn als gevoelig.
Ben Bertrand
Dertig jaar geleden maakten ‘shoegaze’-gitaarbands overvloedig gebruik van effectpedalen. Nu doet Ben Bertrand hetzelfde voor zijn basklarinet. Zo schept de Brusselse componist een dromerig en minimalistisch universum waarin andere zogenaamde neoklassiekers als Steve Reich of Tim Hecker zich thuis zouden voelen.
Rogergoon
Rogergoon – de artiest uit Brussel – is een oude bekende voor de fans van het gezelschap Slagwerk. In het verleden werkte Rogergoon samen met Lauren Auder en coverde zelfs blink-182. Vandaag maakt hij verrassende, metamorfoserende composities.
Chibi Ichigo
Een artieste van Russische afkomst met een Japans muzikaal alter ego dat rapt in het Russisch, Nederlands en Engels: Chibi Ichigo houdt duidelijk niet van grenzen en komt graag uit haar comfortzone. Ze zoekt steeds nieuwe horizonten op en heeft slechts één boodschap: volg je passie. Zelfs al is het muziek uit de nillies of vogels spotten.
Benjamin Abel Meirhaeghe
Benjamin Abel Meirhaeghe is een ambitieus theatermaker, acteur en wannabe-contratenor. “Multidisciplinair” moet zowat zijn favoriete woord zijn, net voor “bezig” – hij was deze zomer dan ook te zien in drie theatervoorstellingen. Toch neemt hij imago en succes ook graag met een korreltje zout. Zo brengt hij tijdens SOBU samen met zijn trouwe compagnon Laurens Mariën (Alien Observer, Soldier’s Heart, Dolly Bing Bing) ook nummers als Do You Smell the Poop, Poop, Poop?.
Clara Y Maoupa
We kunnen moeilijk nog om avant-reggaeton heen. Dj en mc Clara groeide met reggaeton op in Spanje. Op aansturen van experimenteel producer Maoupa Mazzocchetti begon ze songs te schrijven voor hun gezamenlijke project Clara Y Maoupa. Het duo is in Brussel gevestigd en brengt een dansbare, maar opmerkelijke mix van trap, perreo en dancehall. Ze noemen zichzelf ‘club-ready’, hoewel dat nog lang niet de hele lading dekt.
Ikraaan
De 21-jarige Ikraaan, alias ‘glitterprincess’ op Instagram en zelfuitgeroepen ‘clown’ op het podium, komt uit Mechelen en bracht in september haar eerste EP Happy Pill uit, geïnspireerd op haar eigen pijnlijke ervaringen en problemen. Ikraaans beroerende en persoonlijke Nederlandstalige r&b zou wel eens – geheel vrijblijvend – de perfecte vervanging voor een psychiater kunnen zijn.