75… Dat kun je wel zien dat is hij…
Herman van Veen komt met zijn gezelschap, waaronder violiste-zangeres Jannemien Cnossen, harpiste-percussioniste-zangeres Wieke Garcia, bassist-toetsenist Kees Dijkstra en componist-gitariste Edith Leerkes op woensdag 29 en donderdag 30 januari 2020 naar AB Brussel de jaren vieren.
'Vandaag een jaar geleden vroeg iemand van het theater mij of ik al wist wat wij zouden komen spelen. Jee, dacht ik, dat hangt van zo veel af. Hoe toekomstbestendig kan op mijn leeftijd zo’n aankondiging zijn? Het gaat immers altijd anders dan je denkt ook als je denkt het zal wel anders gaan dan je denkt dan gaat het toch nog anders dan je denkt. Zoals Judith, een vriendin, laatst op een feestje zei.
Al zeker weet ik wel als alles gaat zoals ik hoop, versieren we een stoel, want ik wordt vijfenzeventig. Net zo oud als de langst gewapende vrede in onze lage landen ooit. Dus zingen we vast en zeker blij vrij naar Chawwa Wijnberg: 'Violen, anjelieren en een tas vol prei wat hebben we te vieren violen, anjelieren en een tas vol prei.'
Ja, los van wat krakende onderdelen en het regelmatig kwijt zijn van namen, beschouw ik deze tijd, ook al ben ik minder jong dan gisteren, als de beste van mijn leven.
Voor zover, Herman van Veen.'
Herman van Veen (1945) groeide op in Utrecht waar hij ook het conservatorium bezocht. In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het soloprogramma ‘Harlekijn’- Niemands knecht, niemands baas. Sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond. Van zijn hand verschenen tot op de dag van vandaag honderdtachtig cd’s, een tachtigtal boeken en zo’n vijfhonderd schilderijen.
Voor zowel zijn artistiek werk als zijn inzet voor projecten ten behoeve van vrede, veiligheid en verbondenheid is hij talloze malen onderscheiden. Zo is hij onder andere drager van het Verdienstkreuz am Band des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Ridder in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Herman van Veen heeft een Eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel, is vader van vier kinderen en van de weeseend Alfred Jodocus Kwak. Grootvader is hij van drie kleinkinderen.
De foto in dit bericht is rechtenvrij mits naamsvermelding van de fotograaf Pim Ras.
BEKNOPTE BIO:
Herman van Veen (Utrecht 1945) is in zijn genre volstrekt uniek. Geen Nederlandse artiest wordt zo gevierd in de internationale theaters als deze Utrechtse duivelskunstenaar. L’Olympia Parijs, Carré Amsterdam, Friedrichstadtpalast Berlijn, Carnegie Hall New York, AB Brussel, schijnbaar moeiteloos zingt hij zijn repertoire in vier talen. In 1965 beklom Van Veen voor het eerst het podium, sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond. Herman van Veen speelt viool, zingt, componeert, schrijft, acteert en regisseert, schildert en is de geestelijke vader van de wereldberoemde stripfiguur-eend Alfred Jodocus Kwak. Van Veen zet zich sinds zijn zeventiende actief in voor de rechten van het kind, was achtereenvolgens vrijwilliger, bestuurslid en welwillendheids-ambassadeur voor Unicef en mag zich – naast de vele internationale onderscheidingen die hem ten deel vielen- Doctores Honoris Causa aan de Vrije Universiteit van Brussel noemen omwille van zijn humanitaire inzet, zijn consequente houding tegen elke vorm van onrecht en zijn verdediging van het vrije woord. Sinds november 2012 is het ‘Herman van Veen ARTS CENTER’, gelegen in het hart van een bijna 100 hectare groot natuurgebied in Soestduinen Nederland, ‘een droom in uitvoering’.